Waar moet een pasfoto aan voldoen

Geplaatst op: 27.12.2018

Er moet er wel altijd voor gezorgd worden dat het gezicht volledig zichtbaar is op deze officiële foto. Als men immers vanwege deze redenen altijd iets op het hoofd draagt, geeft dit ook het beste weer hoe iemand er in werkelijkheid uitziet.

Er worden echter wel eisen gesteld aan de manier waarop een bril gedragen wordt. Pasfoto maken De medewerkers van Publiekszaken vinden het vervelend u te moeten wegsturen omdat uw pasfoto´s niet goed zijn. Laat ze daarom maken bij een erkende fotograaf. Uw hoofd moet onbedekt zijn tenzij u schriftelijk aantoont dat godsdienstige, levensbeschouwelijke of medische oorzaken zich hiertegen verzetten.

Zo kan het bijvoorbeeld gebeuren dat een deel van het haar of een deel van de schouders niet zichtbaar is.

Wat vooral belangrijk is, is dat de foto een gelijkmatige belichting heeft. In deze tabel zie je in een overzicht het antwoord op de meestgestelde vragen.

Niet alleen het hoofd moet qua houding aan een bepaald aantal voorwaarden voldoen, is dat de foto een gelijkmatige belichting heeft. In deze tabel zie je in een overzicht het antwoord op de meestgestelde vragen.

Een biometrische pasfoto heb je nodig voor een groot aantal identiteitsbewijzen. Daarnaast is het ook belangrijk dat de foto niet onder- of overbelicht waar moet een pasfoto aan voldoen.

Uw mond is gesloten. Een zonnebril of een bril waarvan de glazen niet volledig doorschijnend zijn, worden niet toegestaan op een officiële foto.
 • Het hoofd mag ook niet gekanteld zijn op de foto en de ogen moeten zich op een horizontale lijn bevinden.
 • De foto moet in goede staat zijn en afgedrukt zijn op hoogwaardig, glad fotopapier.

Fotokwaliteit

Omdat het voor kinderen onder de zes jaar vaak moeilijk is om aan alle vereisten qua houding en gezichtsuitdrukking te voldoen voor een officiële foto, zijn er ook voor hen enkele uitzonderingen. De foto moet recht van voren zijn genomen tegen een egale lichtgrijze achtergrond.

Dit zijn bijvoorbeeld je paspoort, rijbewijs of een identiteitskaart. Er kunnen daarom uitzonderingen worden gedaan aan de criteria voor acceptatie van de pasfoto.

De medewerker bij wie u het reisdocument aanvraagt moet uw ooraanzet kunnen bepalen.

 • Uw hoofd moet onbedekt zijn tenzij u schriftelijk aantoont dat godsdienstige, levensbeschouwelijke of medische oorzaken zich hiertegen verzetten.
 • Er moet er wel altijd voor gezorgd worden dat het gezicht volledig zichtbaar is op deze officiële foto.

De verschillende regels  en de fouten die te vermijden zijn, worden aan de hand van de Fotomatrix van het ministerie van Binnenlandse Zaken beschreven.

Ook uw gezichtsuitdrukking moet aan een aantal eisen voldoen. Ook uw gezichtsuitdrukking moet aan een aantal eisen voldoen. Ook de schouders hoeven niet noodzakelijk recht op een officile foto te staan. Men mag dus bijvoorbeeld geen hoed of pet dragen op een officile pasfoto.

Maatvoering

De houding is belangrijk. Het hoofd moet onbedekt zijn. Eigenlijk mogen er dus op een officiële foto helemaal geen emoties te lezen zijn op het gezicht.

Let er ook op dat er in het gezicht of op de achtergrond geen schaduwen te zien zijn! Pasfoto voor paspoort en andere officile identiteitsbewijzen.

Wat vooral belangrijk is, is dat de foto een gelijkmatige belichting heeft. De foto moet minimaal dpi zijn. Andere kleuren dan deze zijn helemaal niet toegestaan.

Weet jij het antwoord?

Een ander punt waar er aandacht dient aan besteed te worden is dat er geen verstorende reflectie mag te zien zijn in de glazen van de bril. Deze foto moet immers een natuurlijk beeld geven van hoe iemand er in werkelijkheid uitziet. Zo kan het bijvoorbeeld gebeuren dat een deel van het haar of een deel van de schouders niet zichtbaar is. De kwaliteit van een pasfoto die voor een officieel document gebruikt wordt, moet aan een aantal specifieke eisen voldoen.

De foto moet scherp en gedetailleerd zijn en de contrasten moeten goed te onderscheiden zijn. Eerst en vooral moet er voor alle officile documenten een kleurenfoto gebruikt worden. Wat vooral belangrijk is, is dat de foto een gelijkmatige belichting heeft.

Wat vooral belangrijk is, is dat de foto een gelijkmatige belichting heeft. Eerst en vooral moet er voor alle officile documenten een kleurenfoto gebruikt worden. De foto moet waar moet een pasfoto aan voldoen en gedetailleerd zijn en de contrasten moeten goed te onderscheiden zijn. Eerst en vooral moet er voor alle officile documenten een kleurenfoto gebruikt worden. Wat vooral belangrijk is, is dat de foto een gelijkmatige belichting heeft.

1. Tegen welke achtergrond?

Als het hoofd teveel naar links of teveel naar rechts staat, zal de foto niet aanvaard worden voor officiële documenten. Als een pasfoto gebruikt moet worden voor een officieel document is ook de achtergrond van de foto belangrijk.

Later zal ook een vingerafdruk worden ingevoerd.

Deze eisen zijn gericht op het verhogen van de veiligheid en maken het nog moeilijker om paspoorten te vervalsen. De schouders staan recht en er mag waar moet een pasfoto aan voldoen sprake zijn van zichtbare ondersteuning bijvoorbeeld bij een klein kind. De schouders staan recht en er mag geen sprake zijn van zichtbare ondersteuning bijvoorbeeld bij een klein kind. De schouders staan recht en er mag geen sprake zijn van zichtbare ondersteuning bijvoorbeeld bij een klein kind.

Andere artikelen:

 1. Luana - 04.01.2019 17:13

  Een ander punt waar er aandacht dient aan besteed te worden is dat er geen verstorende reflectie mag te zien zijn in de glazen van de bril. Het is uiteraard belangrijk dat het hoofd volledig op de foto wordt afgebeeld.

  Jaqueline - 13.01.2019 14:37

  Eigenlijk mogen er dus op een officiële foto helemaal geen emoties te lezen zijn op het gezicht.

Voeg een reactie toe

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *